přímá voba prezidenta

Náklady na prezidentskou kampaň se mohou v prvním kole vyšplhat až na 40 miliónů (a ve druhém až do výše 50 milionů). Tak ohromnou sumu peněz, si může dovolit jen málokdo. Může se tak buď jednat o kandidáta podporovaného silnou politickou stranou, kandidáta některého z oligarchů (nebo oligarcha sám), nebo to může být (v nejhorším případě) skrytý kandidát podporovaný například cizí rozvědkou.

Poslední dvě přímé volby, které do prezidentské funkce dostaly soudruha Zemana, ukazují na těžkosti s přímou volbou v českých podmínkách. Zajímavé srovnání nabízí přímá volba na Slovensku. Poslední dvě volby totiž pomohly do úřadu solidním kandidátům. Zpočátku tomu tak ale ani na Slovensku (soudě podle komentářů slovenských voličů) zdaleka nebylo.
Slováci nicméně volí svého prezidenta přímo už delší dobu. Zdá se, že už si už umějí lépe vybírat než čeští voliči. Uvidíme, jak se třetí česká přímá volba českým voličům povede. Ještě máme nějaký čas, ale vzhledem ke zdravotní mu stavu Miloše Zemana nevíme, jestli se budou konat v řádném termínu.

countdown Miloše Zemana
countdown Miloše Zemana
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika